Teadlased rekonstrueerisid umbes 75 000 aastat tagasi elanud neandertallase näo. Newsweeki teatel avastati naise luud 2018. aastal Iraagi Kurdistani koopast. Aastakümneid on Shanidari koobas olnud tuntud kui oluline neandertallastega seotud arheoloogiline leiupaik, millest on leitud mitme selle arhailise inimliigi esindaja säilmeid.

Rekonstruktsiooni algpunktiks olnud kolju.

Antud rekonstruktsiooni esitletakse dokumentaalfilmis „Neandertallaste saladused“, mis jõuab Netflixi ekraanile üle maailma 2. mail. Rekonstruktsioon põhineb naise säilmetel, mida teadlased tunnevad kui „Shanidar Z“, need hõlmavad peaaegu vööni säilinud skeletti, sealhulgas koljut, mis oli kildudeks. Naise pea purustati ilmselt suhteliselt varsti pärast tema surma, ilmselt langes selle peale kivi. Eksperdid eemaldasid jäänused koopast hoolikalt ja rekonstrueerisid kolju, pannes oma kohale üle 200 killu.

Shanidar Z välimuse rekonstruktsioon.

Taastatud kolju skaneeriti digitaalse rekonstruktsiooni loomiseks. Järgmine samm oli kolju mudeli 3D-printimine digitaalse mudeli põhjal. Tööd juhtisid maailma juhtivad paleokunstnikud Adrie ja Alphonse Kennis. Vennad lisasid lihaste ja naha kihid, et taastada neandertallase nägu.